woensdag, december 06, 2006

Persoonlijke leeromgeving of Persoonlijke Portal ??

PLE (Personal Learning Environments) of Persoonlijke Portal, twee termen die ongeveer dezelfde lading dekken. Mijn voorkeur gaat wel uit naar de term PLE omdat het woord portal zwaar besmet is.

Bij het woord portal lopen een hoop mensen gillend weg want zij zien dan een website voor zich ala startpagina.nl maar dan op een specifiek terrein. Daar zijn er een paar goed gelukt maar veel meer zijn er mislukt. Dat heeft mede te makenmet het gegeven dat de redactie van die portals bepaalde wat er wel of niet op die website kwam. Na verloop van tijd was het enige wat nog echt ververste de banners. Het waren min of meer verkapte reclamezuilen. Dat is nu verleden tijd want met de opkomst van PLE's ala Netvibes en Pageflakes kun je je eigen startpagina maken. Lees hierover het interessante artikel van Gerard Bierens.

Op de Erasmus universiteit en op de hogeschool Zuid zijn ze bezig met het maken van PLE's. In Rotterdam gaat deze MyEur heten. Deze is echter statisch en is ontstaan vanuit een wirwar aan applicaties waardoor gebruikers(studenten) de weg kwijt raakten. Hier de presentatie zoals verzorgd op de OWD 2006. Op de HSZuyd gaan ze verder en is de pagina straks ook echt persoonlijk in te richten. Het is natuurlijk zonde dat elke hogeschool/universiteit nu weer zijn eigen ding gaat bouwen terwijl er overal soortgelijke functionaliteit wordt gevraagd. Als geïnteresseerde zich nou melden bij mij dan............

Geen opmerkingen:

Een reactie posten