donderdag, oktober 12, 2006

Aan de Stegge de Kannibaal

Ton aan de Stegge (eerste man PCM concern) zat gisteren bij Hagens op de middag(radio 1) en deed daar een paar duidelijke uitspraken. Wat dat betreft laat hij er geen gras over groeien. Het meest opvallende uit het interview vond ik de volgende dingen.
Nieuwsconcern
Aan de Stegge geeft duidelijk aan dat PCM van een uitgeefconcern een nieuwsconcern gaat worden. Dat betekend dus dat de boekendivisie (inclusief ThiemeMeulenhoff) in de verkoop gaat samen met de Algemene boeken uitgevers. Dus als Apax een goede prijs kan krijgen voor de uitgevers dan zijn die weg onder de PCM vlag. Voor een educatieve speler die in Noord-Europa zijn slag wil slaan is het nu tijd om toe te slaan want ook Wolters Noordhoff (educatieve tak Wolters Kluwer Concern) staat te koop. Als beiden in handen komen van een buitenlandse partij dan krijgen we een sterke machtconcentratie van eductieve uitgevers in Nederland want wellicht worden ze dan samengevoegd. Zou me niet verbazen.


Kannibalisme.

Over de 1,2 of zelfs drie gratis kranten die aan de Stegge wil gaan uitgeven is natuurlijk veel beroering ontstaan bij de krantentak van PCM. Er wordt in dit geval wel gesproken van kannibalisme. Een gratis Volkskrant zou abbonees afsnoepen van de betaalde Volkskrant. Aan de Stegge vindt dit geen probleem en ik kan hem na geluisterd te hebben hem daar geen ongelijk in geven. Hij geeft aan dat als PCM zelf geen gratis krant gaat uitgeven anderen het gaan doen en hij geeft ook aan dat concurrentie binnen PCM in zijn geheel niet erg is maar zelfs goed. Dat maakt namelijk innovatief en creatief en dat verhoogt in veel gevallen de winstgevendheid van het concern. Voor deze klus is hij natuurlijk aangenomen want APAX wil natuurlijk meer voor de delen afzonderlijk hebben dan in zijn geheel. Laat nu het tegenovergestelde de reden zijn geweest bij de vorming van het PCM concern zoals het nu bestaat. Grappig om te zien. Zo blijven we lekker bezig en komen we naar mijn mening verder, maar met wat precies is me nog niet geheel duidelijk.

1 opmerking:

  1. Je ziet dat ze hebben gekozen om samen met Boekhoorn samen te werken. Nog sterker

    BeantwoordenVerwijderen