donderdag, augustus 17, 2006

De Orakelvanger

Deze blog is de persoonlijke blog van Emiel Kanters.

In het verleden (begin jaren 90) ben ik een tijdje door het leven gegaan als orakelvanger. Samen met Twan Brekelmans hebben we een tijdje dit nobele beroep uitgeoefend maar na drie,vier jaar kwam de sleet er in. Op dit moment blaas ik het uitgestorven beroep weer nieuw leven in. Zie ons allen menschen maar als god. Er wordt dan heel wat af georakeld. Orakels waarvan ik het de moeite waard vindt om ze te vangen zal ik hier laten zien. Het kan werkelijk waar over van alles gaan maar met name zullen onderwijs,opleidingen, e-learning, ICT, Web 2.0, Serious Games, orakels aan de orde komen.

Definitie Orakel
De term orakel wordt zowel gebruikt voor de wijze raadgevingen van (één of meerdere) godheden, als voor de plaats waar die raad werd gehaald.

Orakel (Grieks: χρησμός) is een begrip afkomstig uit de Griekse mythologie en uit de religieuze praktijk van de oude Grieken. Het was bij uitstek het communicatiepunt tussen de Grieken en hun goden. Het orakel beweerde de wil van een of meerdere Goden weer te geven, en uiteindelijk ook altijd uit te komen, ook al werd het niet altijd correct begrepen, en trachtten velen zich eraan te onttrekken.
Er waren in de Oudheid verschillende eerbiedwaardige orakelplaatsen bekend (o.m. dat van Dodona in Epirus), maar dat van Delphi was het drukst bezochte en meest gerespecteerde van de gehele oudheid. Verwante artikelen Orakel van Delphi
In het licht van deze definitie is het aardig om eens onderstaande citaten van enkele grote denkers/schrijvers weer te geven.

"Of God de mens schiep, staat te bezien. Dat de mens God schiep, staat vast." Adriaan Roland Holst

"Hoe dan? Is de mens een miskleun van God? Of God een vergissing van de mens?"Friedrich Nietzsche

"Mensen die niet meer in God geloven, geloven niet in niets maar in alles. Als je je hoofd vrijmaakt, als je niet meer vastzit aan dat ene idee, kun je alles wat je wilt."Ethel Portnoy

"Wanneer in een mensengeest eenmaal de vrijheid is losgebroken, hebben de goden er geen vat meer op." Jean-Paul Sartre

Geen opmerkingen:

Een reactie posten