donderdag, februari 26, 2009

Jan de Zen man

Mijn manager gaat zondag op voor zijn examen als Zen leraar. Nou heeft hij mij daar wel eens over verteld, mede omdat hij vanuit Schiedam daarvoor helemaal naar (godvergeten) Malden rijdt en ik daar vlakbij woon. Ik denk dan van zo zo, dat is een heel stuk rijden voor....., ja voor wat eigenlijk. Ik ben nou niet zo thuis in Zen dus ik even Googlen en kom dan een filmpje tegen van de man, die jawel, ook Barney de darter, heeft gecoacht en dus ook mijn manager.

Als embedded niet werkt dan hier de link
En juist over dat autoritje heeft deze man het even. Terecht merkt hij op dat je van zo'n ritje ook kunt genieten. Ik vertaal dat met de woorden onderweg zijn is wellicht belangrijker dan het doel bereiken. Want voor welk doel gaan we eigenlijk ? Kortom, wellicht is dat Zen ook iets voor mij en mijn ietwat onrustige natuur. Ik word er nu al onrustig van.

maandag, februari 23, 2009

Buurtleven in de grote stad

Veel grote steden zitten met de welbekende grotestedenproblematieken. Een probleem is de gebrekkige sociale samenhang/cohesie in de buurt waarin je woont. Ook in Amsterdam is dit een probleem en om dit aan te pakken hebben ze de social site Buurtleven ontwikkeld. Het is een initiatief van een viertal Amsterdamse woningcorporaties. Ook de zo in opspraak zijnde corporatie Rochdale is daarbij. Met de inbreng van deze vier grote coöperaties is het extra interessant om deze site eens te volgen. Alle klanten krijgen namelijk een verzoek hier aan mee te doen. Dat betekend een enorme groep potentiële gebruikers. Ze gaan het experiment aan voor wel 5 jaar dus das geen eendags experiment. Ik woon sinds een half jaar in een klein dorp met mijn gezin en we hebben kennis gemaakt met het plaatselijke carnaval. Daar was niets online's aan, maar real-time buurtleven. Kijk dat werkt ook. Mijn credo rondom buurtcohesie: Heel Amsterdam aan de carnaval, Alaaf !

dinsdag, februari 10, 2009

Competentiegericht onderwijs in het MBO. Das nog niet best

Ik las net op RTL dat het competentie gerichte onderwijs in het MBO vooral een van bovenopgelegd ding is en dat er veel te weinig draagvlak is vanuit de vloer. Zie deze constateringen uit het rapport:












Er staat nog veel meer maar dit viel mij direct het meeste op. Met name het punt over draagvlak kan ik maar moeilijk begrijpen. Veranderingen die ingrijpen op primaire processen eisen een gedegen verandermanagement aanpak. Dat is een vak op zich. Ik denk dat in deze huidige tijd waarin er zoveel op organisaties afkomt (en met name de publieke sector) het zeker niet overbodig is om flink te investeren in verandermangement. Je investeerd daarmee in de mensen waar de verandering het meeste voelbaar is en waar je afhankelijk van bent. Dat lijkt me een essentiele voorwaarde voor succes.

maandag, februari 09, 2009

Bibliotheekvernieuwing en Vuvox

Ik was vandaag bij een organisatie die bezig is met oa bibliotheekverniewing. Ik heb daarvoor in Vuvox een presentatie gemaakt om mijn woorden te ondersteunen. De presentatie zal je zo niet veel zeggen omdat het met name beelden zijn. Als proef echter neem ik de presentatie hier embedded op. Eens kijken hoe dat er uit ziet en dan kunnen een aantal collega's nog even meekijken.

vrijdag, februari 06, 2009

Nieuwe collega bij DWDD : Stud Muffins

Kijk, een half jaar geleden bij de opening van het Mediawijsheid expertisecentrum ontmoette ik een jongeman die deze bijeenkomst mede had georganiseerd. Tijdens een workshop netwerken kreeg een ieder de opdracht om een wens te bedenken, en deze via de aanwezige mensen (en hun netwerken) proberen in vervulling te laten gaan. Want een wens is eerder te realiseren met een netwerk. (de theorie luidt dat je maar 7 personen verwijderd bent van je doel). Deze jongeman had een duidelijke wens : door te breken met zijn band. Bijvoorbeeld op Lowlands. Sinds een aantal dagen is hij nu een nieuwe collega. Heb hem nog niet ontmoet en vraag me af hoe lang hij collega blijft met het succes in het vooruitzicht.(DWDD en 3FM). Zijn naam: Dick Jense en toetsenist in de band Stud Muffins.

woensdag, februari 04, 2009

Augmented reality oftewel toegevoegde realiteit, das echt vet

Kijk, we komen steeds dichter bij de gedroomde werkelijkheid. Augmented reality maakt steeds meer mogelijk. Ik ben me aan het oriënteren op de G1 of de I-Phone en kwam bij de G1 een applicatie tegen waarvan ik denk, kijk dat gaat de goede (of foute, als je uitgaat van het slechte in de mens) kant op. Check dit filmpje en denk een paar stappen vooruit. Zo kun je straks je camera richten op personen en je krijgt de Linkedin/ Hyves profielen te zien, of andere speciaal hiervoor ontwikkelde diensten.

maandag, februari 02, 2009

De draagbare lichtheid van het bestaan

Het boek is al even uit, maar ik kwam er net op uit omdat Jos de Mul afgelopen weekend een opiniërend stuk had geschreven in de Volkskrant over de toepassingen van kunstmatige intelligentie (KI) in de publieke sector. Veelal komt KI negatief in het nieuws. Burgers kunnen er ook hun voordeel mee doen. We moeten KI beschouwen als een extensie en versterking van onze eigen intelligentie, aldus de Mul. Ik kan me hierin goed vinden. In het boek van Frissen en de Mul bespreken ze meer van dit soort thema's. Op de site van het boekprogramma Boeken van de VPRO kun je een 25 minuten durend interview van beiden zien waarin een aantal onderwerpen uit het boek de revu passeren. Oa eentje waarin wordt uitgelegd waarom mobiel telefoneren in de trein zo vervelend is. Je krijgt namelijk wel wat (het gesprek zoals dat gevoerd wordt door de beller in de trein), maar je kunt niets teruggeven (want hij/zij belt niet met jou). Dat vinden wij lastig zo hebben antropologen onderzocht. Kijk, weer wat geleerd.

zondag, februari 01, 2009

Anders, beter, veelzijdiger en mooier dan PowerPoint

Ik snuffel regelmatig aan nieuwe web 2.0 tools via de site Go2web20.net Ik ben deze keer specifiek op zoek gegaan naar een programma waarmee ik mooiere en betere presentaties kan maken dan in Powerpoint. Ik heb er nu een gevonden waarmee ik drie vliegen in een klap sla. Het is het meer dan fantastische Vuvox. Wat je daarmee online kan is precies datgene waarvan je denkt, zo moet het zijn. Laat ik een voorbeeld geven. Ik gebruik regelmatig Youtube filmpjes in PowerPoint en om die te editen (stukjes eruit knippen en te plakken) en zo moet ik vele stappen zetten. Nu kan ik dat online doen, met drie klikken, en ze ook nog eens keer op een mooie manier presenteren. Het enige nadeel van Vuvox is dat je het alleen kunt gebruiken als je online bent. Das jammer maar daar gaan we eens even een verzoek mailtje aan wijden. Als er anderen zijn die soortgelijke programma's kennen dan ff laten weten aub. Vuvox ze !!!