vrijdag, februari 22, 2008

Na gratis schoolboeken nu ook gratis printen

Ik hoorde deze week van een nieuw initiatief wat in de overgang van het analoge tijdperk naar het digitale wat zou kunnen remmen (waar blijft het digitale papier?). Het gaat om het initiatief van studyprint. Vier studenten die het zat waren om al het printwerk voor school te moeten betalen.

Het werkt als volgt: je maakt online een account aan, en dan kun je een willekeurige printopdracht van 100 a4tjes maken bij de Primera shop op de Uithof. De content die je uitprint wordt voorzien van af en toe een reclame en zo heb je het businessmodel rond. Het is weer een stap verder dan de site gratis studieboeken waar ik in het verleden al eens over schreef.

Helaas kun je de opdrachten alleen nog maar via een usb stick aldaar invoeren, maar bij succes kun je je voorstellen dat je ook via mail oid kunt uploaden. Naar mijn idee zouden grote onderwijsinstellingen eens moeten onderzoeken of hun printservices niet volgens dit model zouden kunnen gaan werken. Dat de student straks de keuze heeft tussen readers van een tientje zonder reclame, en readers van 0 euro met reclame. Ik denk dat velen zullen kiezen voor readers zonder kosten.

Er zullen rondom dit initiatief wel ethische discussies gaan afspelen maar mijn inziens is dat een verloren strijd in dit medialandschap. Daarom kun je je beter richten op het mediawijs maken van onze burgers (jongeren) dan dit soort ontwikkelingen willen bestrijden. Als ik in het verleden kans had gehad om de 10.000 kopietjes voor niets te verkrijgen ipv 5 cent per kopie dan wist ik het wel!!! Het (studenten) leven is/was al duur genoeg.

dinsdag, februari 12, 2008

Overzicht user generated content ?

Ik ben al enige tijd op zoek naar een mooi overzicht van User generated Content sites waar de mening/stem/oordeel van de consument bruikbare content is voor anderen. Ik doel dan niet op sites zoals Youtube en zo. Dat is met name gericht op vermaak. Ik doel op sites zoals www.zoover.nl, www.kieskeurig.nl, www.leadz.nl, www.iens.nl, etc. en andere soortgelijke. Kortom ik wil graag weten wat anderen vinden over..... Als iemand mij kan tippen rondom een verzamelsite met deze diensten dan hoor ik dat graag . Zoniet dan ga ik zelf aan de slag