dinsdag, april 24, 2007

Overheid en ICT, stand van zaken rondom web 2.0

Ik ben vanochtend naar de beurs ICT en Overheid geweest, waar ik had afgesproken met een collega van het zusterbedrijf van BMC nl. TMOP.We hebben het gehad over een aantal nieuwe businessideeen en daarnaast heb ik mijn oren en ogen goed de kost gegeven in deze voor mij deels nieuwe wereld. Wat me direct opviel is dat net als in het onderwijs en de zorg hier ook steeds meer de klant centraal komt te staan in de dienstverlening. Zeer veel gemeenten en andere overheidsinstanties zijn hun organisaties aan het kantelen en termen als frontoffice, midoffice en backoffice geven aan waar ze mee bezig zijn. Veel gemeenten moeten ook wel veranderen want de centrale overheid heeft nogal wat maatregelen en wetten afgekondigd. Het gaat hier dan bijvoorbeeld over de invoering van de verschillende basisregistraties waarmee we allemaal te maken hebben en die allemaal gedigitaliseerd worden. Dat is me nog eens een operatie

Wat me verder opviel is het gegeven dat gemeenten nu razend druk zijn met het inrichten van de back office processen en dat er nog maar relatief weinig gedaan is aan de voorkant, de zogenaamde front office. Ik ben dan ook maar weinig mashups en web2.0 toepassingen tegengekomen. Eentje die ik wel aardig vond is hetgeen Gemeenteweb heeft ontwikkeld voor de gemeente Deurne. Zij hebben hun internet balie gekoppeld aan Google maps en zo kun je bijvoorbeeld doorgeven waar bv. illegaal vuilnis is gedumpt of waar het dichtstbijzijnde consultatiebureau zit. Helaas is dit nog niet operationeel. Een ander leuk mashupje is van het kadaster en heet vind je eigen huis Ook weer op basis van Google maps kun je gegevens van je eigen toko terugvinden. Das mooi. Wat minder mooi is is dat ik deze site niet terug kon vinden op de site van het kadaster zelf. Als je iets moois maakt moet je het ook goed vindbaar maken. Zeker in deze tijd. In de etalage ermee.

donderdag, april 12, 2007

Fokke en Sukke in de uitverkoop

Na de site www.studentensupport.nl waar je gratis studieboeken kunt downloaden is er nu ook een spin off gekomen voor de thuismarkt. Onder de naam www.onlibri.nl kun je gratis PDF's downloaden van onder andere Fokke en Sukke maar ook titels als 'alles over de caravan' (voor de sleurhut liefhebbers) tot en met ' het bierboek' en 'Sambal bij' Indische gerechten. Om de vier/vijf pagina's een advertentie maar dat kan de pret niet drukken. Kortom wederom een initiatief wat de de druk voor betaalde content opvoert. Nu nog gratis studieboeken van de Nederlandse educatieve uitgevers en dan met name voor de jongeren van boven de 18, want die kunnen immers zelf keuzes maken en zijn minder beïnvloedbaar al denken de adverteerders daar anders over.

TeacherTube kon niet uitblijven

Jawel, misschien dat ik het wat laat ontdekte maar er is nu ook een Youtube variant rondom leren. Genaamd TeacherTube. Ik heb een paar filmpjes bekeken en ik ben er direct over te spreken. Weer een leuk instrument wat het leren van de generatie Einstein gaat faciliteren. Ben benieuwd of in het Nederlandse onderwijs er al gebruikt gemaakt wordt van user generated content die op Youtube achtige wijze wordt gedistribueerd. Kijk in ieder geval eens naar deze movie en als je het niet kunt volgen/begrijpt ga dan maar eens naar deze site.

woensdag, april 04, 2007

Een Macbook is ook een boek

Sinds maandag ben ik in dienst bij BMC (Bestuurs en Management Consultants) en ga ik aan de slag als Senior Adviseur bij de expertisegroep Informatiemanagement en Dienstverlening. Ik zal me met name bezig gaan houden met vraagstukken op het gebied van leren en ICT en alles wat daar bij komt kijken. Wat wil ik nog meer !!! Een Macbook, nu ik weg ben bij de de meest innovatieve educatieve uitgever van de lage landen ? Ja graag want mijn IRex Iliad heb ik in moeten leveren. Ik werd gisteren op mijn wenken bediend want bij BMC wordt elke adviseur uitgerust met een Macbook. Super. Ben er nu voor de eerste keer mee aan het werk en mis de tweede muisknop op het touchpad. Dat is het vervelendste omdat ik zelden met een losse muis werk. Voor de rest werkt ie erg fijn en is de look en feel niet veel anders dan bij Microsoft. Het intuïtieve staat bij beiden erg hoog in het vaandel, even los van de vraag wie daar het eerst mee was.

Heb ook nog even gekeken op de website van de Apple en ze hebben daar een apart plekje ingeruimd voor Apple in het onderwijs. Daar staan een aantal leuke ideeën en ervaringen van mensen, scholen en dergelijke die met de Mac werken. Aardig om te lezen en goed te gebruiken bij mijn eerste klus bij BMC, een onderzoek i.o.v Kennisnet naar laptops in het onderwijs. Daarover later meer.