dinsdag, januari 30, 2007

Eigen mening eerst !!!!

Via de site van het gelijknamige blad Bright ben ik terrecht gekomen op de site van Eigen mening eerst. Hier hebben jongeren de mogelijkheid om hun mening te laten horen. Hier een aantal meningen die ik je niet wil onthouden.


Je kunt het met deze jongeren eens of oneens zijn maar wat mij met name opvalt is dat er nogal wat te verbeteren valt. Ik denk dat een groot gedeelte van de sleutel tot het oplossen van de door deze jongeren genoemde problemen zit in het actief betrekken van jongeren bij het onderwijs. Dus niet zozeer onderwijs systemen en inhouden bedenken los van de doelgroep, maar juist de doelgroep actief betrekken bij hun eigen onderwijssysteem en inhoud ontwikkeling. Daar zijn in de praktijk (oa Hogeschool Arnhem Nijmegen) goede ervaringen mee.

zondag, januari 21, 2007

Buitenhof en het nieuwe Leren

Het nieuwe leren is zo onderhand oud nieuws aan het worden. In de media krijgt het onderwerp volop aandacht. Met name de dingen die niet goed gaan worden eruit gelicht. Gelukkig maar want dan kunnen we de dingen verbeteren. Vandaag werd ik door mijn ouders (oud onderwijs mensen) gebeld dat ik even de TV moest inschakelen op Buitenhof. Er was een discussie gaande rondom het nieuwe leren. Omdat ik geen tijd had dat moment het ik net even online gekeken. Het is een betere discussie geworden dan laatst bij rondom tien want die Cees Grimbergen die dat daar presenteerde zat slecht in de stof rondom het nieuwe leren. Dit i.t.t. Peter van Ingen. Hij stelde de juiste "objectiverende" vragen.

Wat me opviel is dat ze in de discussie twee personen tegen over elkaar hadden gezet uit diverse disciplines. Het verhaal van de voorstander (oud leraar en nu ondernemer) de heer Nico Welboren sprak mij het meeste aan. Hij zei zelfs dat in sommige gevallen het nieuwe leren het oude leren is (gildesysteem). Mooier kun je het niet zeggen.

Als onderwijsdeskundige en tegenstander zat mevrouw Greetje van der Werf daar. Ze begint haar verhaal het het grootste bezwaar tegen het nieuwe leren; ze zegt dat er nog geen (wetenschappelijke) bewijzen zijn. Als er geen bewijzen (pro of contra) zijn, waar ben je dan tegen ? Tegen het onbekende ? Een uitspraak die ze doet is bijvoorbeeld de volgende "Het sociaal constructivisme is zeer schadelijk voor de toekomst van kinderen. Als dit niet onderzocht is, waar baseerde ze zich dan op ? Haar buikgevoel ? Voor een wetenschapper niet zo handig.

De heer Welboren geeft ook aan dat leraren en docenten slecht zijn toegerust om het nieuwe leren vorm te geven. Zij hebben daar geen opleiding/training voor gehad. Ik denk en weet eigenlijk wel zeker dat hij daar een goed punt heeft. Er is te weinig aandacht geweest de afgelopen 25 jaar voor de professionalisering van het corps. Om nu het nieuwe leren overboord te zetten omdat de uitvoerenden het nieuwe leren zelf niet onder de knie hebben is al te makkelijk. De regering moet niet over de kenniseconomie blijven praten en steeds minder hier in investeren, maar de daad bij het woord voegen. Zorg voor een onderwijzend corps wat onze jeugd aankan !!!!

zondag, januari 14, 2007

TIP: One step Beyond

Het komt niet vaak voor maar vanmiddag zat ik even voor de TV en zapte langs diverse kanalen. Op discoverychannel ben ik blijven hangen in het programma One step beyond want daar viel ik in de zin dat in de gaming wereld maar liefst gaat groeien naar 50 miljard dollar omzet in 2009. Dat die getallen wat overdreven zijn en dat de gaming industrie echt nog niet groter is in omzet dan Hollywood is door diverse mensen al eerder rechtgezet (oa lector Jeroen van Mastrigt van de HKU). In het programma ging het over nieuwe gametechnieken en men liet zien hoe je van jezelf een 3-d projectie kon laten maken en met die avatar met andere diverse spelletjes kon spelen. Ook werd er een handheld spraakcomputertje gedemonstreerd met daarin slimme technologie die het mogelijk maakt om je zin in je eigen taal in te spreken en die te laten vertalen in in dit geval Spaans. Het sterke aan dit stukje techniek was dat het antwoord van de willekeurige passant op straat (in het Spaans) vertaald werd naar je eigen taal. Er kwam nog een leuk item over sms-en maar dat was na de commercial break en toen ben ik afgehaakt omdat andere dingen om aandacht vroegen. Wil je meer over Madness weten met hun hit klik dan op de afbeelding van hun album. Toffe website.

donderdag, januari 04, 2007

Make Magazine, nieuwe methode techniek ??

Ik ben vandaag via de site van Wilfried Rubens op de Infinite Thinking Machine terrecht gekomen en vandaar uit weer naar Make Magazine. Infinite Thinking Machine is nou typisch een voorbeeld vind ik van hoe je kennis ook kunt overbrengen. Make magazine doet me denken aan het oude EO programma EO kinderkrant, waar de presentator elke uitzending een leuk trucje voordeed waarmee jij hoge ogen kon gooien bij je ouders maar vooral bij je vrienden op het schoolplein. Nu bezien zitten er zeer veel wis, natuur en scheikunde in die grapjes. Dat had je toen niet door. Make Magazine maakt optimaal gebruik van nieuwe en oude media en maakt leren fun.

woensdag, januari 03, 2007

Trends, web 2.0, education

Toen ik vandaag op Google zocht op trends, web 2.0 en education kreeg ik zowaar een nederlandstalige hit op positie nummer twee. Niet dat ik er echt mee geholpen ben maar toch aardig om te zien hoe ene John May bij CapGemini denkt over web2.0 en e-learning. Deze presentatie heeft hij laatst gegeven op een congres van U&I learning. Als ik John May dan weer Google dan kom ik uit op een interessant artikel in Opleiding en Ontwikkeling. Dit artikel bevestigd mijn bevindingen in het veld grotendeels. Kom er later nog op terug.